Αλέξης Σαββόπουλος

Η Τούμπα είναι μια ακόμη ευκαιρία για να «ψηλώσει» ο Άρης

Το τρίτο κατά σειρά φετινό clasico της Θεσσαλονίκης είναι και το πιο διαφορετικό από τα δυο που προηγήθηκαν, ένα για το πρωτάθλημα και ένα για το κύπελλο.

Γράφει ο Αλέξης Σαββόπουλος

Το τρίτο κατά σειρά φετινό clasico της Θεσσαλονίκης είναι και το πιο διαφορετικό από τα δυο που προηγήθηκαν, ένα για το πρωτάθλημα και ένα για το κύπελλο. Οι δυο ομάδες είναι αλλαγμένες, οι συνθήκες άλλες, το τάιμινγκ ιδανικό για μια μεγάλη μάχη, η ψυχολογία και στα δυο club είναι σε καλά επίπεδα και το ενδιαφέρον υψηλό. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθοριστικό για τους- διαφορετικούς- στόχους που έχουν οι δυο ομάδες, το πρεστίζ όμως, το γόητρο, οι εντυπώσεις και το αποτύπωμα που θα αφήσει στα δυο στρατόπεδα είναι σημαντικό λόγω της έμφυτης αντιπαλότητας και του τοπικού στοιχείου.

Ο Άρης στην Τούμπα ψάχνει μια νίκη που θα εδραιώσει στις τάξεις του ποδοσφαιρικού τμήματος την πεποίθηση ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τις ομάδες του Top 3 της βαθμολογίας και κυρίως να τις κερδίσει, γιατί ο Άρης και στο πρώτο γύρο έφτασε κοντά στην πηγή αλλά έκανε τρεις ήττες, άσχετα αν η μια από αυτές (βλέπε ματς στο Κλεάνθης Βικελίδης) ήταν στα σημεία. Για τον Άρη δεν είναι αυτοσκοπός να κερδίσει τον ΠΑΟΚ όσο μεγάλο δέλεαρ και αν συνιστά η προοπτική να του σπάσει το φετινό αήττητο. Για τον Άρη, στο τέλος της μέρας, η έξοδος στην Ευρώπη είναι αυτή που θα του λύσει προβλήματα και όχι- μόνο- μια νίκη στην Τούμπα. Ασφαλώς θα ανυψώσει την ψυχολογία του club στα ύψη, θα χαλυβδώσει το ηθικό για τη συνέχεια, θα «ψηλώσει» παίκτες και προπονητή και θα δώσει λίτρα καθαρού αέρα στα φουσκωμένα πνευμόνια των οπαδών του.

Η ομάδα του Σάββα Παντελίδη πάει στην Τούμπα σε καλό μομέντουμ. Έχει μπει σε μια αγωνιστική σειρά, έχει μάθει να αμύνεται καλά, έχει μικρύνει τις αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και με την προσθήκη των Λάρσον και Τόνσο έχει ανεβάσει την ταχύτητα στο επιθετικό του τρανζίσιον. Ταυτόχρονα η άμεση προσαρμογή των Κόρχουτ και Ροζ σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άνοδο των Σιώπη, Μπάσα, Ματίγια, Ματέο, την σταθερότητα του Ντιγκινί, την αυταπάρνηση που βγάζει ο Τζανακάκης, έχει δώσει στον Έλληνα τεχνικό μια compact ομάδα που ξέρει και μπορεί πλέον να την κουμαντάρει καλύτερα, έχοντας και ο ίδιος κάνει πράγματα για να τη φέρει σε αυτό το σημείο. Η απουσία του τιμωρημένου Μπάσα είναι μια σημαντική απώλεια αλλά πιο σημαντική θα είναι αν δεν αγωνιστεί ο Τόνσο αφού η μεγάλη δύναμη του ΠΑΟΚ είναι ο άξονας και θα λείψουν τα ποιοτικά τρεξίματα του αργεντινού.

Ο Σάββας Παντελίδης ξέρει καλά τον ΠΑΟΚ. Τον έχει αντιμετωπίσει και μάλιστα επιτυχώς, είναι σε σχέση με τον Ερέρα πιο εξοικειωμένος σε μυρωδιά τέτοιων αγώνων. Είναι βέβαιο ότι θα πάει «μαζεμένος», κλείνοντας τους χώρους και όχι με την αφέλεια που κατέβασε τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνς με τις γνωστές συνέπειες. Συνέπεια στο πλάνο, τακτική προσήλωση, αυξημένη συγκέντρωση και φυσικά τρεξίματα και ένταση σε όλες τις εκφάνσεις του παιχνιδιού, θα είναι τα κλειδιά για τους κιτρινόμαυρους που αν βρουν τους χώρους μπροστά έχουν την ποιότητα και την ικανότητα να… σκοτώσουν τον αντίπαλο.

ΥΓ. Ο νορβηγός ρέφερι δεύτερης διαλογής που έστειλε ο Περέιρα στο ντέρμπι δείχνει ξεκάθαρα να λειτουργεί στη λογική «ξένος να είναι και ό, τι να είναι» και να φύγουμε από την υποχρέωση. Για να μην τον καταδικάζουμε πριν τον δούμε βέβαια, να του ευχηθούμε καλή επιτυχία του 40χρονου δάσκαλου από την σκανδιναβική χώρα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x